Napad na instiucijo sindikata – masaker delavskih pravic

Posted: 29/01/2012 by anusdomini in Skupni boji
Oznake: , ,

23.1. je Predrag Peđa Topić, predsednik sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) prejel izredno odpoved (oz. vabilo na zagovor v postopku izredne odpovedi). Peđa je odigral eno ključnih vlog v stavki delavcev podizvajalcev v Luki Koper prejšnje poletje. Pred stavko, med njo in še posebej po njej se brezkompromisno izpostavlja s tem, da ostro kritizira sistemsko organizacijo Luke, ki za delavce podizvajalce pomeni nemogoče, nehumane in skrajno izkoriščevalske pogoje dela na območju pristanišča. Kot predsednik sindikata IPS je sodeloval v vseh pogovorih z upravo Luke in “gazdami” (šefi podizvajalskih podjetij), da bi prišlo do strukturnih sprememb položaja delavcev podizvajalcev. To, da v šestmesečnem obdobju po stavki ni prišlo do večjih organizacijskih sprememb, lahko interpretiramo kot tehniko zavlačevanja za izčrpavanje ljudi samoorganizirane v težko izborjeno formalno sindikalno skupino/strukturo – SIPS. Možno je tudi domnevati, da je Predrag Peđa Topić in sindikat IPS “trn v peti” vodilnim v Luki Koper, saj so zahteve po normalnih pogojih dela in izenačenju pravic z delavci zaposlenimi neposredno pri podjetju Luka Koper d.d. z vidika povečevanja profita, nesprejemljivi.
Aktivisti, ki po stavki spremljajo dogodke v Luki Koper govorijo tudi o tem, da se “tihi” napadi na sindikat IPS in direktne grožnje delavcem do sedaj niso ustavile, le v zatišju medijev so bile. Govori se tudi, da uprava Luke Koper v povezavi z direktorji podizvajalskih podjetij (v tem primeru s podjetjem Nedjo d.o.o.) končuje svoj masaker delavskih pravic s tem, da daje izredno odpoved Predragu Peđi Topić, predsedniku sindikata IPS. Topić je namreč prejel vabilo brez predhodnega opozorila, odpoved pa mu grozi ne glede na to, da ga kot sindikalnega zaupnika ščiti zakon. A uprava Luke Koper zanika vsakršno vpletenost v zadevo.

Če verjamemo zadnjim novicam iz Luke, in sicer da delodajalci (podizvajalci) grozijo ostalim delavcem z odpovedjo, če se bodo postavili na stran SIPS in njegovega predsednika, bi moralo to sprožiti alarm med vsemi sindikati v Sloveniji ter civilno javnostjo.

Če se sprašujete v kakšni zvezi smo projekt Digitalno nomadstvo in Za-nič kišta z delavskim bojem v Luki Koper, vas obveščamo, da so SIPS projektni kolegi (izvajalci) “Teach in” aktivnosti projekta Digitalno nomadstvo, ki se enkrat mesečno odvijajo v samskem domu v Mariboru. Položaj delavcev IPS je namreč pred združitvijo v sindikat bil podoben položaju večine delavcev s katerim smo v kontaktu na območju Maribora. To, da so se delavci v Luki Koper zmogli samoorganizirati v sindikat in se kljub skrajno prekarni situaciji in strahu, ki jo spremlja, borijo za normalne pogoje dela govori o tem, da SIPS predstavlja primer dobre prakse samoorganiziranja.  Skupaj upamo, da bomo pokazali pomembnost samoorganiziranja v primežu sodobnih mehanizmov izkoriščanja delavcev. A to je sedaj pod vprašajem. Če Peđa zgubi zaposlitev na podlagi izredne odpovedi (pogoji zanjo so lahko sfabricirani – poglej vsebino peticije zakaj), bo dobra praksa uničena… Tega ne smemo dovoliti!

Vse, ki sledite našim objavam vabimo k podpisu peticije, kar pa je najpomembneje, da jo širite po vaših osebnih in formalnih mrežah – saj je napad na Predraga Peđo Topić možno interporetirati kot napad na institucijo zaščite delavskih pravic in s tem na vse nas!

Prilagamo link na peticijo:
http://www.change.org/petitions/poziv-k-prenehanju-kriminaliziranja-delovanja-sindikalista-predraga-topia-nasprotujemo-ukrepu-izredne-odpovedi-predsedniku-sips

Arhiv omenjene stavke v Luki Koper: http://www.a-federacija.org/2011/08/07/delavski-boj-v-luki-koper-2011/

Arhiv omenjene stavke v Luki Koper: http://www.njetwork.org/Stavka-v-Luki-Koper

This slideshow requires JavaScript.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s