Namen projekta

Namen projekta Za-nič kišta je omogočiti enakopraven dostop do sodobne digitalne tehnologije deprivilegiranim družbenim skupinam. Preko njega pa združujemo vprašanja migracij in ekologije z vprašanji prostega dostopa do digitalne tehnologije.

Projekt je utemeljen na dveh osnovnih izhodiščih:

  • na konceptu ponovne uporabe (ekološka dimenzija) in
  • na politiki odproto kodnih računalniških sistemov (etična dimenzija)

Z združevanjem ekološke in etične dimenzije odpiramo širša vprašanja razpolaganja z zastarelo tehnologijo, propagiramo svobodo govora, digitalno vključevanje, demistifikacijo in dostopnost tehnologije ter problematiko sodobnih politik meja – tako virtualnih kakor geografskih – s tem pa dolgoročno ustvarjamo pogoje za razvoj alternativnih ekonomskih praks.

Za namene projekta zato zbiramo delujoče a ne več uporabljene prenosne računalnike

Dejstvo je, da se zaradi specifične ekonomske usmeritve velikih računalniških korporacij (vedno obsežnejši računalniški programi, ki zahtevajo močnejše kapacitete računalnikov) ustvarja stanje prehitrega razvoja tehnologije. Hrbtna stran tega procesa seveda je, da se ekonomsko privilegiranemu družbenemu razredu predhodna (pet let stara) tehnologija kaže kot zastarela, zaostala in ne več uporabna. Ta se nato kopiči na odpadih ali na domačih podstrešjih. Prenosni računalniki so toliko bolj podvrženi temu procesu, saj jih je v primerjavi s stacionarnimi računalniki skoraj nemogoče nadgraditi.

Če na te navidezno zastarele prenosnike inštaliramo odprtokodni računalniški sistem (Linux) jim lahko vdahnemo novega življenja. Dejstvo je, da se taki ponovno usposobljeni prenosniki ne morejo primerjati s privilegiranimi korporativnimi, vedno svežimi in vedno zmogljivejšimi prenosniki. A to stanje je predvsem učinek specifike ekonomije ustvarjanja vedno novejših računalniških (licenčnih) programov, ki zahtevajo vedno višjo zmogljivost prenosnikov. Odprtokodni programi pa rešijo problem licenc in plačevanja posodobitev, ki imajo prej ekonomski (zaslužek za podjetje) kot pa praktični podstat. Ravno tako pa z odprtokodnim operacijskim sistemom omogočimo na videz zastarelim prenosnikom ponovno funkcionalno delovanje.

izobraževanje

V sklopu projekta Za-nič kišta prirejamo cikel izobraževalnih tečajev za digitalno opismenjevanje na odprtokodnem sistemu Linux (Ubuntu, Xubuntu)

Izobraževalnice v sklopu projekta Za-nič kišta se izvajajo na podarjenih/rabljenih prenosnikih, ki jih skupina računalničarjev pred tem pregleda in zagotovi delovanje, na njih pa si udeleženke in udeleženci (npr. delavci migranti, prebežniki, brezdomni) naložijo odprto kodni sistem, naučijo uporabljati različne programe, se povežejo na medmrežje, se poučijo o tem kako (in kje) posodabljati te programe, ustvarijo svoj blog ter si v kreativni delavnici s pomočjo stensilov in nalepk prenosnik personalizirajo.

Usposabljanje za upravljanje z odprtokodnimi sistemi in prosto dostopnimi programi udeležencem delavnic omogoča dejansko možnost za avtonomno upravljanje prenosnika saj za razliko od licenčnih programov in sistemov ni potrebno plačevati za pridobivanje, nadgradnjo ali uporabo sistema oziroma posameznega programa.

Dolgoročni cilj projekta je omogočiti enakopravno dostopnost digitalne sfere deprivilegiranim družbenim skupinam s tem pa sistematično premoščati tako imenovano digitalno ločnico. Izkaže se namreč, da se družbena marginalizacija neposredno prekrije z nedostopnostjo do medmrežja in digitalno nepismenostjo, s tem pa od vira informacij in kreativnega izražanja na medmrežju.

Zato je posebnost projekta Za-nič kišta, da udeleženec po opravljenem neformalnem izobraževalnem tečaju, prenosnik na katerem je uril svoje digitalne sposobnosti, prejme v last.

Računalniški tečaji se navadno osredotočajo na veščine in spretnosti pri uporabi računalniškega znanja. Za-nič kišta pa v ospredje postavlja predvsem enako dostopnost do računalnika kot sredstva in sposobnost upravljanja računalnika za marginalizirane družbene skupine ter ustvarjalne potenciale posameznika pri upravljanju s tem znanjem.

Ključna dimenzija izobraževalnic torej ni tehnično znanje temveč socialna aktivacija, spodbujanje kreativnosti, demistifikacija tehnologije in ozaveščanje o pomembnosti proste dostopnosti tehnologije.

Če vam je filozofija ponovne uporabe blizu, če ste ekološko ozaveščeni in imate doma delujoč prenosnik s katerim ne počnete nič in nabira prah, vas vabimo, da nam prenosnik ali posamezne dele (trdi disk, mrežno kartico, RAM, …) podarite.

S tem preprostim dejanjem boste storili troje:

  • ekološko pripomogli k našemu skupnemu okolju saj bo prenosnik ponovno uporabljen in ne bo končal na odpadu;
  • omogočili nekomu, da se digitalno opismeni;
  • spodbujali proces svobodne dostopnosti do tehnoloških dosežkov civilizacije.

Za uresničitev projekta potrebujemo prenosne računalnike ali posamezne dele s sledečo minimalno konfiguracijo:

512 MB RAMa
8 GB trdega diska
1,5 GHz procesor
Monitor resolucije 1024×768
Mrežna kartica
CD ROM pogon

Advertisements
Komentarji
  1. […] Pomagajte nam graditi digitalno nomadstvo, ki temelji na etičnih in ekoloških predpostavkah tako, da nam podarite svoj delujoč a ne več uporabljen stacionarni računalnik, ekran ali posamično komponento. več o tem tukaj […]

  2. Tomaz pravi:

    Dajte naložite Xubuntu, je mnogo manj požrešen!!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s